Transport i New York

Subwayen er New Yorks livsnerve

Selvom NYC er en storby, så er det en overskuelig by at komme rundt i. På Manhattan er afstandene faktisk ikke længere, end du kan gå, men hvis fysikken eller tiden ikke tillader det, er der altid The Subway. Det er NYC´s livsnerve, hvor du virkelig oplever det hektiske hverdagsliv og møder mennesker fra alle samfundslag fra den travle forretningsmand, turister, hjemløse til farverige punkere. Der er selvfølgelig også de gule taxaer, busser, på cykel eller til fods hvis du har mod på det.

Subwayen i New York
Subway-systemet er et gennemtænkt, sikkert og rimelig godt kørende transportsystem, der nemt og hurtigt får dig fra den ene ende af byen til den anden. En billet koster kun $2, men det kan betale sig at købe et MetroCard, der gælder til både Subway og busser. Kortet fås enten som Unlimited Rides (1, 4, 7 eller 30 dage), der er bedst, hvis du skal køre ofte, eller som Pay-Per-Ride, hvor du kan sætte $4 - $80 ind på kortet og genopfylde efter behov, hvilket er bedst, hvis du kun tager en enkelt tur i ny og næ. Du kan få et uundværligt oversigtskort over Subwayen på Manhattan ved billetlugerne på stationerne.

Busser i New York
Busserne er også velfungerende og kører over alt, men de har ligesom taxaerne én ting imod sig - trafikken! Der er meget stor risiko for, at du fordobler transporttiden ved at sidde fast i myldretiden, som er stort set hele døgnet. Hvis du har mod på en bustur i New York, er busruten M4 en af de bedste. Den bringer dig rundt til utallige seværdigheder og meget forskellige områder. Priserne er de samme som med Subwayen.

Taxa i New York
De gule taxaer, der døgnet rundt kører som travle myre i New Yorks gader, er blevet et af New York kendetegn. Hold øje om lyset på taget er tændt, da det betyder den er ledig. Trods tusindvis af taxaer kan det være svært at praje en. Prøv taxapladserne foran hotellerne, hvor det som regel er lettest at fange en. Priserne er lavere end i Danmark, men selv en kort tur kan løbe op, hvis du bliver fanget i en trafikprop i myldretiden.

Cykel i New York
Du kan også leje cykler i NYC, men selvom man er begyndt at anlægge cykelstier i store dele af byen, er det stadig en udfordring, og med fare for liv og lemmer, at begive sig ud i Manhattans trafik. Hvis du alligevel har mod på det, arrangerer bl.a. BikeTheBigApple.com guidede cykelture til spændende mål rundt om i byen.

Til fods i New York
Den bedste måde du kan opleve New York på, er uden tvivl til fods. Det er let at finde rundt og afstandene på Manhattan er rimelige overskuelige. Hvis du udvælger et område om dagen, som du koncentrere dig om, kan du slentre rundt i dit eget tempo og stoppe op, når du ser noget interessant. På den måde falder du pludselig over de små perler, som guidebøgerne endnu ikke har opdaget.