Specialforretninger i New York

Her er en guide til spcialforretninger i New York. Oplev sjove og anderledes steder at shoppe i specialforretninger i New York.
Specialforretninger NY

Opgrader din hjemrejse - for næsten ingen penge
Der findes mange måder at rejse på, men for langt de fleste er 1. klasse at foretrække. Hører du til de mange, der har hang, men ikke råd, til at flyve på de dyre sæder, er her måske løsningen. Forretningen Flight 001 er en specialforretning, der er leveringsdygtige i alle former for rejse-artikler, der gør rejselivet lidt mere luksuriøst og en hel del lettere. Så hvis du vil have opgraderet din hjemrejses komfort, skal du tage til New York’s West Village, nærmere betegnet Greenwich Avenue 96 (mellem Jane St. og W 12th St.), hvor du finder Flight 001. Forsyn dig med gadgets, der hjælper dig både før, under og efter flyveturen.

Snup f.eks. en smart håndholdt bagagevægt, så du ikke får overraskende ekstraregning for overvægt (hvilket ellers er meget almindeligt, når man skal hjem fra New York) og et par Space Bags, der gør kuffertpakning til en leg. For at udføre illusionen om at sæde 37B er placeret i Business Class sektionen, kan du indkøbe en Aeropak, der for bare $25 giver dig nøjagtig det samme, som man får udleveret gratis oppe på de forreste rækker - sokker, øjenmaske, ørepropper, o.s.v. Derudover kan du ved hjemkomsten til Danmark blære dig med et nyt, smart pas-etui, og vigtigst af alt - sørg for at købe en af Flight 001’s letvægtsparaplyer, for det regner garanteret hjemme i Danmark. Naturligvis kan du i Flight 001 også forsyne dig med nye kufferter og tasker i smart design, og glem så ikke lidt ekstra udstyr til din næste rejse, som f.eks. den uundværlige World Adaptor, der gør det muligt for dig at få strøm på computeren og krøllejernet, uanset hvor i verden du befinder dig. Der er stort set ingen grænser for, hvad specialforretningen Flight 001 kan levere - fra kuffertmærker til hard case kufferter. Det eneste, de (endnu) ikke kan klare, er ekstra benplads og sædebredde… 

England midt i New York
Hvis du lægger vejen forbi Greenwich Avenue i West Village, kan du for en kort stund få en ekstra rejse med i din New York tur. I nummer 108 finder du restauranten og specialforretningen Tea & Sympathy, hvor du, når du træder ind over dørtærsklen, træder ind i England (pas ikke nødvendigt). Her kan du for yderst rimelige priser nyde alle de engelske specialiteter til både frokost og middag: Roastbeef med Yorkshire Pudding, Shepherds Pie eller Bangers and Mash - og så naturligvis te. Snyd ikke dig selv for deres afternoon tea med hele ”svineriet”: Finger sandwiches, scones med clotted cream og kager. Stemningen på Tea & Sympathy lever i den grad op til navnet. Du bliver omfavnet af varme, hygge, glæde og - hvis det er nødvendigt - sympati. Omgivelserne er en oplevelse i sig selv med indtrykket af, at du er inviteret ind i et engelsk hjem fra en ubestemmelig, men ikke helt moderne, tidsalder.

Når du har nydt den gastronomiske side af Tea & Sympathy, kan du bevæge dig over i forretningsdelen og indkøbe et væld af engelske specialiteter, der kan glæde både dig selv, men også fungere som rigtig gode - og overraskende - gaver til dem derhjemme. Det vil helt sikkert ikke være den slags, de forventer at få fra din tur til New York.

Specialforretning om evolution
Hvem havde gættet på, at hele sandheden bag hvem vi er, og hvor vi kommer fra kunne findes i SoHo i New York? På den anden side - hvor ellers? I Spring Street 120 (mellem Mercer og Green) ligger den lille specialforretning Evolution. Det er svært helt at sætte ord på, hvad det er - en specialforretning, et museum, en attraktion, et indlæringssted - så skal vi ikke bare sige, at det er det hele på én gang. Butikken har, trods sin beskedne størrelse, et enormt udvalg af ALT, der relaterer sig til evolution og lidt til, og den er indrettet på en måde, så du ikke helt er klar over, hvilket århundrede eller årtusinde du er havnet i. Her kan du få drømmen om et ægte (eller plastic) kranium til skrivebordet opfyldt, du kan finde udstoppede dyr, en næsten skræmmende samling af insekter og kryb, fossiler og sommerfugle, eller hvad med en anatomisk model, som du kender den fra skoletiden - du ved den, der kan skilles ad, men sjældent samles korrekt?

Du kan også sætte ambitionsniveauet lidt ned og nøjes med en bog eller plakat og en slikkepind med insekter i, og så ellers bare nyde den oplevelse, Evolution er. For det ER en kæmpe oplevelse, som du ikke må snyde dig selv for.

Dagligvareindkøb De Luxe
Har du en svaghed for dagligvareindkøb og/eller smuk arkitektur, bør du lægge din vej forbi den vestligste ende af 59th Street (mellem 1st Avenue og Sutton Place). Her kan du opleve New York’s vel nok smukkeste supermarked, Food Emporium’s flagskib. Forretningen er indrettet i Bridge Market under opkørslen til Queensboro Bridge. Markedet var i sin tid et udendørs marked, men det er det på ingen måde længere. Bygningen, har en katedral-lignende indretning med hvælvinger og søjler beklædt med fliser af den berømte arkitekt Rafael Guastavino, der også er mesteren bag, og patentholder på, de helt specielle timbrel-hvælvinger, der er med til at give forretningen en helt anderledes stemning, end man er vant til i et supermarked. Dette system er brugt i mange andre af New York’s kendte bygninger: Grand Central Station, Ellis Island’s Great Hall, Grant’s Tomb og sågar elefanthuset i Bronx Zoo.

Men der er altså i dette tilfælde tale om et supermarked, og forretningens vareudbud er stort og yderst delikat med friske varer indenfor både frugt og grønt, kød, fisk og brød. Men af en eller anden grund, er især deres store fristende udbud af chokolade og desserter blevet lidt af et tilløbsstykke. Priserne ligger i den høje ende, selv for Manhattan, men det kan du jo være ligeglad med, det er jo ikke dig der skal købe ind der hver dag… Så besøg Food Emporium Bridge Marked blot for oplevelsens skyld, det er den værd. Og skulle du lade dig friste af et eller andet, er der vel ingen skade sket?

Oplevelser: